Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Rh-Alloimunizasyonunda Dalak Çevre Ölçümünün Şiddetli Anemiyi Öngörmedeki Yeri

Ö. Deren, Y. Tiftikçioğlu, L. Önderoğlu

Künye

Rh-Alloimunizasyonunda Dalak Çevre Ölçümünün Şiddetli Anemiyi Öngörmedeki Yeri. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):132-132

Yazar Bilgileri

Ö. Deren,
Y. Tiftikçioğlu,
L. Önderoğlu

  1. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Amaç 

Rh-Alloimunizasyonunda dalak çevre ölçümümün şiddetli anemiyi öngörüp öngörmediğini ortaya koymak.

Çalışma Düzeni

Rh immunize hastalarda kordosentez öncesi prospektif olarak dalak çevre ölçümleri alındı [(ön arka+transvers çap/1.57]. Çalışma grubundaki hastaların dalak çevre ölçümleri en az 2 kez ölçülerek, ortalamaları kayıt edildi, immunize olmamış hastaların oluşturduğu kontrol grubundan ise gestasyonel yaşa göre ortalama dalak çevre ölçümleri normogramı çıkarıldı. Çalışma grubundaki dalak çevre ölçümleri değerleri medianın katları (MOM) şekline döndürüldü ve değişik ölçümler eşik değeri (cutt-off) olarak alınarak şiddetli anemiyi saptama oranları hesap edildi. Hb defisiti gestasyonel yaş ortalamasından ölçülen değerin çıkarılması ile bulundu. Hb defisitin >5gr ın üzerinde olması şiddetli anemi olarak değerlendirildi. Dalak çevre ölçümleri değerleri kullanılarak çalışma grubunda tarama etkinliği transfüzyon yapılmamış hastalarda analiz edildi.

Bulgular 

Çalışma grubunu 21 kez kordosentez yapılan 17 tekiz hasta oluşturdu. Kordosentez sırasında ortalama gestasyonel yaş (SD) 31 (±5.0) hafta idi. Şiddetli anemi vakaların %24 ünde izlendi. ROC grafiği çizilerek dalak çevresi 1.20 MoM eşik sınırında %60 sensitivite ve % 31 yanlış pozitivite değeri elde edildi.

Sonuç 

Rh immunize hastalarda, şiddetli aneminin ve dolayısıyla kordosentez zamanı saptanmasında non invazif yöntemler gittikçe önem kazanmaktadır. Dalak çevre ölçümü şiddetli anemiyi öngörmektedir. Ancak bu ilişki splenik arter tepe hızı veya serebral orta arter hızı kadar kuvvetli değildir. Yalnızca hastaların % 38 ine kordosentez yaparak şiddetli anemik hastaların ancak %60 ını tesbit etmek mümkün olmuştur. Dalak çevre ölçümü rh izoimunizasyonunda şiddetli anemiyi belirlemede doppler velosimetri kadar etkin bir yöntem değildir.
-