Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Term erken membran rüptürü olgularında 48 saat spontan takip ile 12. saat indüksiyon protokollerinin karşılaştırılması

A. Haberal, N. Saruhan

Künye

Term erken membran rüptürü olgularında 48 saat spontan takip ile 12. saat indüksiyon protokollerinin karşılaştırılması. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):139-139

Yazar Bilgileri

A. Haberal,
N. Saruhan

  1. SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR
Yazışma Adresi

A. Haberal, SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

Erken membran Rüptürü (EMR) günümüzde erken doğum ve yenidoğan yoğun bakımı gerektiren durumlarla ilgili sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Amniotik membran rüptürü normal doğum sürecinde fizyolojik bir olaydır. Membran rüptürü ile doğum kontraksiyonlarının başlangıcı arasında geçen süre "latent period" olarak kabul edilmektedir. Latent periodun hangi safhasında hekimlerin müdahele etmesi gerektiği tartışmalı bir konudur. Bu çalışmada termde EMR olgularında 48 saat spontan takip ile 12.saat oksitosin ile doğum indüksiyonu uygulamasının neonatal ve maternal enfeksiyon gelişimi ve C/S oranları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem

SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi Gebe Polikliniğine Mayıs 1996-Temmuz 1998 tarihleri arasında 'sularının gelmesi' şikayeti ile başvuran gebeler arasından seçilen toplam 141 olgu çalışma kapsamına alındı. Gebelik yaşı 37 hafta ve üzerinde oları olgularda EMR tanısı steril spekulum muayenesi ve Nitrazin testi ile konmuştur. Olguların 67'si 12. saat indüksiyon (Grup 1), 74'ü ise 48 saat spontan takip (Grup 2) gruplarına rasgele yöntemle seçilmiştir.

Bulgular

Her iki grup arasında olgu sayısı, olgu yaşı, parite, gebelik haftası ve doğum ağırlığı açısından istatistiksel olarak farklılık yoktu, öte yandan gruplar arasında membran rüptüründen eylem başlangıcına dek geçen süre (p=0,01, p<0,05), ilk tuşeden doğuma dek geçen süre (p=0,01, p<0,05), membran rüptüründen doğuma dek geçen süre ( p=0,001, p<0,05) ve hospitalizasyon süreleri (p=0,001, p<0,05) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Doğum şekli açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanamadı (p>0,05). Birinci grupta 11 olguda, ikinci grupta ise 26 olguda koryoamnionit histopatolojik olarak tespit edilmiş ve istatistiksel olarak aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p=0,01, p<0,05).

Sonuç

Sonuç olarak term EMR olgularında doğum şekli, sezaryen oranı ve yenidoğan yoğun bakım gereksinimi açısından iki farklı yaklaşım arasında farklılık bulunamazken, histopatolojik olarak koryoamnionit tanısı 48 saat spontan takip edilen olgularda daha sık saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler