Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Amniosentez ve kordosentez girişimlerinde genetik sonuçlar: 250 olgu

M. Yayla, G. Bayhan, A. Yalınkaya, N. Alp, M. Fidanboy, H. İsi, T. Budak, A.C. Erden

Künye

Amniosentez ve kordosentez girişimlerinde genetik sonuçlar: 250 olgu. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):144-144

Yazar Bilgileri

M. Yayla,
G. Bayhan,
A. Yalınkaya,
N. Alp,
M. Fidanboy,
H. İsi,
T. Budak,
A.C. Erden

  1. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ,Tıbbi Genetik ve Biyoloji Anabilim Dalları Diyarbakır TR
Yazışma Adresi

M. Yayla, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ,Tıbbi Genetik ve Biyoloji Anabilim Dalları Diyarbakır TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Yüksek riskli gebeliklerde fetal kromozom analizi sonuçlarının incelenmesi.

Yöntem

Dicle Üniversitesinde 1993-1998 yıllarında genetik amaçla amniosentez yapılan 165, kordosentez yapılan 85 olgu endikasyon, klinik, girişim özelliği ve karyotipleme başarısı yönünden prospektif olarak incelendi. Kromozom anomalili olgular değerlendirildi.

Bulgular

Amniosentez serisinde endikasyonların büyük çoğunluğunu ileri anne yaşı, kötü obstetrik öykü, anormal üçlü test sonucu oluştururken, kordosentez serisinde endikasyonların %77'si ultrasonografi ile saptanan fetal anomaliler idi. Bu endikasyonlarda %7.6 - %11.1 oranında fetal kromozom anomalisine rastlandı. Amniosentez serisinde % 92.7 başarılı kültür ile %3.6 oranında, deneysel nitelikteki ilk 25 olgunun da dahil edildiği kordosentez serisinde ise %84.7 başarılı kültür ile %8.2 oranında fetal kromozom anomalisi belirlendi. Fetal anomali grubunda trisomilere, uitrasonografik anomali saptanmayan olgularda ise translokasyon tipi kromozom anomalilerine daha sık rastlandığı gözlendi.

Sonuç

Bir ön çalışma niteliğindeki bu araştırmanın genelinde girişim yapılan tüm olgular değerlendirildiğinde %90 oranında fetal karyotip elde edilebilmiştir. İnvaziv girişim tecrübesi ve disiplinler arası uyum arttıkça karyotip sonucu elde etme başarısı da artmaktadır.
Anahtar Kelimeler

-