Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Art tedavisi gören 226 olguda preimplantasyon genetik tanı sonuçları ve elde edilen gebeliklerin endikasyonlara göre prognozları

S. Kahraman , A. Biricik , N.C. Yılanlıoğlu , F. Vanlıoğlu , Y. Kumtepe, H. Berkil

Künye

Art tedavisi gören 226 olguda preimplantasyon genetik tanı sonuçları ve elde edilen gebeliklerin endikasyonlara göre prognozları. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):192-193

Yazar Bilgileri

S. Kahraman 1,
A. Biricik 1,
N.C. Yılanlıoğlu 2,
F. Vanlıoğlu 1,
Y. Kumtepe3,
H. Berkil1

  1. İstanbul Memorial Hastanesi IVF ve Genetik Merkezi İstanbul TR
  2. İstanbul Memorial Hastanesi Perinatoloji Merkezi İstanbul TR
  3. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Erzurum TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

İnfertilite tedavisi sırasında farklı endikasyonlar ile preimplantasyon genetik tanı (PGT) uygulanan olgularda elde edilen gebeliklerin, abortus, konjenital anomali ve gebelik prognozu yönünden değerlendirilmesi.

Yöntem

2000 Temmuz ve 2001 Eylül döneminde infertilite nedeni ile yardımcı üreme teknikleri (YÜT) uygulanan 226 olguda endikasyonlar; ileri anne yaşı (38-45 yaş) (n=87), tekrarlayan implantasyon başarısızlığı (n=36), tekrarlayan erken gebelik kaybı (n=21), anormal gamet morfolojisi (n=34), translokasyon (n=12), kombine endikasyon (n=22), B-talasemi (n=l), ornitin transkarbomilaz eksikliği (n=l) ve marker kromozom (n=l) olarak dağılmakta idi.
 
Bulgular

205 olguda 3.gün embriyosuna blastomer biyopsisi (%90.7), 21 olguda (%9.3) ise first ve second polar body biyopsisi yapıldı. 995 embriyoya biyopsi uygulandı. Kromozomal anomali oranı %42 olarak bulundu. En yüksek anomali oranı ileri anne yaşı olgularında izlendi (%47). Anormal embriyoların dağılımı .Şekil l'de gösterildi. Tablo I'de ise PGT uygulanarak elde edilen gebelikler ve seyri gözlenmektedir. Gebelik oranı %35.4 (218 embriyo transfer siklusunda toplam 75 gebelik elde edildi), abortus oranı ise %16 olarak değerlendirildi. Doğumla sonlanan 63 olgudan ikisinde ikinci düzey USG ile anomali saptandı (%3.1). İkiz olan ilk olguda fetuslerden birinde hipertrofik kardiyomyopati, gebeliğin termine edildiği ikinci olguda ise Fryns sendromu saptandı. Olguların amniosentez ile karyotipleri normal bulundu. Elde edilen gebeliklerin %57'si tek, %43'ü ikiz ve %3.3'ü ise üçüz gebelikti.

Sonuç

PGT, infertilite tedavisi uygulanan ve ilerlemiş anne yaşı, tekrarlayan erken gebelik kaybı, tekrarlayan implantasyon başarısızlığı ve anormal gamet morfolojisi bulunan olgularda artmış anöploidi riskini elimine etmek, abortus insidansmı azaltmak amacı ile başarılı olarak kullanılabilir. Çalışmamızda doğan bebeklerin hiçbirisinde incelenen kromozomlarla ilgili (13, 18, 16, 21, 22, X, Y) anomali bulgusuna rastlanmaması, yöntemin güvenirliği açısından önemli bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler

-
Dosya / Açıklama
Şekil 1
Kromozomal olarak anormal bulunan embriyoların dağılımı
Tablo 1
PGT sonuçları ve elde edilen gebeliklerin sayısı