Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

Gebelikte total uterin prolapsus. Perinatoloji Dergisi 2017;25(3):S18-S19 DOI: 10.2399/prn.17.S001001

Yazar Bilgileri

Burcu Yücesoy Köse,
Ebru Yücel Zengin,
Gamze Akın Evsen,
Mehmet Sait İçen,
Ahmet Yalınkaya

  1. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Diyarbakır
Yazışma Adresi

Burcu Yücesoy Köse, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Diyarbakır,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
Uterin prolapsus gebelikte ortaya çıkan çok nadir durumlardandır. Yaklaşık onbeşbin gebelikte bir görülmektedir. Prolapsusa bağlı, erken gebelik haftalarında abortlar, erken doğum tehditi buna bağlı fetüste veya yenidoğanda oluşabilecek komplikasyonlar, servikal enfeksiyon fetal kayıplar olabilmektedir. yakın hasta takibi ile oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
Bulgular
Hastamız daha önceden başka bir merkezde takipli olup tarafımıza total uterin prolapsus nedeniyle yönlendirilmiştir. Hasta gravide 5 parite 3 abort 1 olup ilk muayenesinde ortalama 28w 5d ultrason ölçülerine sahipti. Hasta son adet tarihini bilmiyordu. Hasta genital bölgede ele gelen kitle şikayetiyle tarafımıza başvurmuştur. Yapılan muayenede, uterus total prolabe (POP-Q IV) redükte edilebilir; serviks enflame- ödematöz izlendi. hasta önceki iki gebeliğinde de yedinci aydan itibaren prolapsus şikayetlerinin oluştuğunu ve sonrasında da şikayetlerinin spontan olarak gerilediğini bildirmiştir. Hastaya yatış verilerek yatak istirahatı ve antibiyoterapi önerildi. Olası bir erken doğum tehditine yönelik hastaya celestone tedavisi 2 doz olarak 12 saat ara ile düzenlendi. Hastanın hastanede kalmayı istememesi üzerine hasta öneriler verilerek, poliklinik takiplerine devam etmiştir. Hasta pesser uygulanmasını kabul etmemiştir. Hasta sancı şikayetiyle tarafımıza başvurduğunda yapılan muayenede 5–6 cm açıklığı mevcut olup, bakılan USG’de ortalama 38w gebelikle uyumluydu. Hastanın üç dört dakikada effektif kontraksiyonları mevcuttu. hasta normal spontan vaginal yol ile 3360 g 49 cm 6–7 APGAR’lı bir erkek bebek doğurdu. hastanın postpartum dönemde şikayetleri gerileyerek şifa ile taburculuğu yapıldı.
Sonuç
Gebelikte prolapsus vakaları yakın takip gerektirir. her vaka bireysel olarak değerlendirilmelidir. Bu nadir görülen vakalarda sezaryen her zaman tek seçenek olarak düşünülmemeli, normal doğum da alternatif olarak değerlendirilebilmelidir.
Not
Şu anda poliklinik takiplerimizide CRL: 10w3d ölçümleri bulunan gravide 3 parite 2 olan 26 yaşında geçirilmiş lenfoma öyküsü bulunan ve bu gebeliğinde total uterin prolapsus ile takip edilen bir başka gebemiz de bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler