Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

Parietal ensafeloselin prenatal tanısı. Perinatoloji Dergisi 2014;22(3):s48 DOI: 10.2399/prn.14.S001084

Yazar Bilgileri

Salih Serin,
Deniz Cemgil Arıkan,
Murat Bakacak,
Önder Ercan,
Bülent Köstü,
Fazıl Avcı

  1. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı- Kahramanmaraş TR
Yazışma Adresi

Deniz Cemgil Arıkan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı- Kahramanmaraş TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç 
Çoğu nöral tüp defekti (NTD) sporadik olarak gerçekleşir ve köken olarak multifaktöriyeldir. Ensefalosel, anterior nöral tüpün defektif kapanışını içerir. Ensefalosel, deriyle kaplı kafatasındaki bir defektten beynin ve/veya meninkslerin protrüzyonuyla karakterizedir.
Olgu 
Olgu sunumumuzda, prenatal dönemde tanısı konulan bir parietal ensefalosel olgusunu sunmayı amaçladık. İkinci gebeliği olan 26 yaşındaki hasta, son adet dönemine göre 18. haftasında olan tekil canlı fetüse sahipti. İki boyutlu ultrason taramasından elde edilen sonuçlarda fetüsün, muhtemelen fetal sağ parietal bölgeden köken alan ve hidrosefaliyle birlikte gelişen (10 mm lateral ventrikül) yaklaşık 49x41 mm boyutunda bir ensefalosel kesesine sahip olduğu görüldü. Kürtaj sonrasında, yaklaşık 300 gram ağırlığında olan eks-fetüsün, belirgin nöral dokuya sahip, kafanın sağ tarafında kulak üzerindeki lokasyondan sağ gözü de kapsayarak ağız ile burun arasındaki sınıra doğru genişleyen parietal ensefalosel kitleye sahip olduğu görüldü.
Tartışma
 NTD’ler arasında ensefalosel insidansının 10.000 canlı doğum başına yaklaşık 1-4 olduğu bildirilmektedir. Ensefaloselin en yaygın görüldüğü yer oksipital, frontoetmoidal ve parietal bölgedir. 2 boyutlu prenatal ultrason, ensefalosel vakalarının yaklaşık %80’ini tespit eder. Ensefaloselli hastaların prognozu, kesedeki herniye nöral dokunun kapsamına ve ilişkili anomalilerin varlığına bağlıdır. Parietal ensefalosel prognozu, oksipitalden daha kötüdür.
Anahtar Kelimeler

Prenatal tanı, parietal, ensefalosel.