Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Klomifen gebeliğinde çok ender görülen grade 3-4 overyen hiperstimulasyon sendromu

Aytekin Aydın, Mustafa Öztürk

Künye

Klomifen gebeliğinde çok ender görülen grade 3-4 overyen hiperstimulasyon sendromu. Perinatoloji Dergisi 2013;21(3):54 DOI: 10.2399/prn.13.S001082

Yazar Bilgileri

Aytekin Aydın,
Mustafa Öztürk

  1. Etimesgut Asker Hastanesi, Ankara TR
Yazışma Adresi

Aytekin Aydın, Etimesgut Asker Hastanesi, Ankara TR,

Yayın Geçmişi

Gönderilme Tarihi: 10 Eylül 2013

Kabul Edilme Tarihi: 10 Eylül 2013

Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Klomifenle ovulasyon indüksiyonu yapılırken bazen hafif, çok ender olarak da ileri derecede overyen hiperstimulasyon (OHSS) görülebileceğini vurgulamaktır.

Giriş

Klomifenle ovulasyon indüksiyonu yapılırken %13,5 oranında grade 1-2 (hafif) OHSS görülebilir. Ancak daha şiddetli OHSS çok ender görülür. OHSS oluşumunda Vascular Endotelyal Growth Factor (VEGF) etkin rol oynar. VEGF nedeniyle damarlarda artmış geçirgenlik, hemokonsantrasyon, ovaryen büyüme görülür. OHSS’nin yönetiminde hastanın kliniğine yönelik işlemler yapılır.

Olgu

Hasta 30 yaşında G1 P0 A0 olup, 3 yıldır evlidir. Korunmamalarına rağmen çocuk sahibi olamamıştır. Sonografide overlerin polikistik yapıda olduğu saptanmıştır. Hastaya çocuk isteği nedeniyle klomifenle ovulasyon indüksiyonu yapıldı. Bir hafta sonra sonografide overlerde en büyüğü 19 mm’lik 6 adet folikül izlendi. Hasta adet gününü birkaç gün geçtiğinde karnında hassasiyet belirtirken, b-hCG 132 mıu/ml ve sonografide overler büyümüş ve Douglas boşluğunda 17 ml’lik sıvı bulundu. Altıncı haftada sonografide uterin kavitede gestasyonel kese görüldü. Hastanın yakınmaları ve bulgularına göre gebeliğinin yanı sıra klomifene bağlı grade 3-4 (orta) OHSS olduğu değerlendirildi. Hasta takibe alındı. Biyokimyasal parametrelerde anlamlı bir değişiklik görülmedi. Ancak 2 haftada hemotocrit 40’dan 59’a yükseldi, Douglas boşluğundaki sıvı 22 ml’ye ulaştı. Hastaya yaklaşık 4 hafta süren medikal desteğin sonrasında 10. haftada Douglas boşluğundaki sıvının resorbe olduğu, overlerin eski boyutlarına küçüldüğü, kan değerlerinin normal değerlere döndüğü gözlendi. Hastanın gebeliği şu anda 17. haftada sorunsuz olarak devam etmektedir.

Sonuç

Gebenin ilk haftalarda yaşadığı zorluklar klomifenle ovulasyon indüksiyonu sonrası çok ender ortaya çıkan grade 3-4 (orta derece) OHSS’na bağlıdır. Üremeye yardımcı yöntemlerle gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkabilen OHSS her zaman hatırlanmalı ve ciddi sonuçlara yol açabileceği düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler

Gebelik, klomifen, overyen hiperstimulasyon.