Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Püptüre Luteoma nedenleriyle bilateral ooferetomi yapılan 8 haftalık bir gebelikte obstetrik yaklaşım

Ömer T. Yalçın, Başar Tekin, Sinan Özalp, Attila Yıldırm, A. Serhan Cevrioğlu

Künye

Püptüre Luteoma nedenleriyle bilateral ooferetomi yapılan 8 haftalık bir gebelikte obstetrik yaklaşım. Perinatoloji Dergisi 1996;4(1):11-11

Yazar Bilgileri

Ömer T. Yalçın,
Başar Tekin,
Sinan Özalp,
Attila Yıldırm,
A. Serhan Cevrioğlu

  1. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıları ve Doğum Anabilim Dalı Eskişehir TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Sağlıklı bir gebeliğin devamı için gerekli olan hormonların ( Progesteron ) önemli bir kısmı gebeliğin 8. haftasına kadar HCG ile desteklenen corpus luteum tarafından sağlanırken, 10. haftadan itibaren bu görevi plasenta üstlenir. 8. ile 10. haftalar arasında gerçekleşen luteo-plasental shift öncesi yada sırasında yapılacak bir ooferektomi (luteoktomi) progesteron yetersizliği ve abortus ile sonuçlanabileceği için shift tamamlanıncaya kadar bu hormonun replasmanı gerekir. Ancak bu replasmanın hangi tip progesteron ile ne kadar dozda, ne sıklıkta ve ne kadar süre yapılması konusunda kesin bir fikir birliği yoktur.
22 yaşında, primigravid, tekil gebeliğin 8. haftasında şiddetli karın ağrısı yakınması ile başvuran ve akut karın tanısı ile eksploratif laparatomi yapılan olgunun her iki överinin 7-10 cm boyutlarında rüptüre olmuş aktif kanamalı kistler içerdiği saptandı. Kanamaların kontrol altına alınabilmesi için bilateral ooferektomi yapılmak zorunda kalındı. Postoperatif dönemde progesteron replasmanı amacı ile intramusküler hydroxyprogesteron caproate 10. haftaya kadar günde 500mg, 13. haftaya kadar gün aşırı 500mg, 15. haftaya kadar ise haftada iki kez 500mg uygulandı. Erken postoperatif dönemden itibaren periodik olarak yapılan ultrasonografilerde tek fetus gelişiminin normal olduğu gözlendi.Maternal kan progesteron seviyesinin progresif olarak artarken 7.5 ile 41.3 ng/cc arasında değiştiği belirlendi. Gebeliğinin 18. haftasına ulaşan olguda herhangi bir obstetrik yada cerrahi komplikasyon gelişmedi.
Anahtar Kelimeler

-