Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Sistemik Lupus Eritematozus'lu bir gebede düşük doz aspirin kullanımı: Vaka takdimi

Mustafa Küçük, Sami Kemik

Künye

Sistemik Lupus Eritematozus'lu bir gebede düşük doz aspirin kullanımı: Vaka takdimi. Perinatoloji Dergisi 1996;4(1):28-28

Yazar Bilgileri

Mustafa Küçük,
Sami Kemik

  1. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Erzurum TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) gebelikte spontan abortus, preeklampsi ve ölü doğum risklerini arttırmaktadır. SLE'li hastalarda antifosfolipid antikorlarının tromboksan hakimiyetine yol açtığı bilinmektedir. Düşük doz aspirin prostasiklin üretimini etkilemezken tromboksan üretimini engellemektedir. Biz de SLE'li bir hastada gebeliği süresince 100 mg/gün aspirin kullandık.

VAKA TAKDİMİ: Hastamız N.B. 29 yaşında Gravida 4-1-1-2 son menstruasyonunu 21.5.1995 tarihinde görmüş. 1987 yılında SLE tanısı konulan hasta kliniğimize terapötik abortus isteği ile başvurdu. Hasta ile mevcut hastalığı ve gebeliği tartışılarak gebeliğinin devamına karar verildi. Klinik tablo SLE'nin tüm kriterlerine tam olarak uymakta idi. Hastada kronik hipertansiyon ve nefrit mevcut değildi. Kullanmakta olduğu 5 mg/gün prednizolona 10 mg aspirin eklendi. Gebeliğinin 20. haftasında reaktivasyonu olan hastanın prednizolonu 10 mg/gün'e çıkarıldı. 28. haftaya kadar normal seyrinde devam eden gebelikte, SLE'nin tekrar aktive olması nedeniyle prednizolon dozu günde 60 mg'a çıkarıldı. Tedrici olarak doz düşürüldü ve 10 mg/gün olarak devam edildi. 22.1.1996 tarihinde erken membranrüptürü oldu. 23.1.1996 tarihinde prematüre canlı 1800 g bir erkek bebek doğurtuldu. Anemisi nedeniyle 3 ünite kan transfüzyonu yapıldı. Doğum esnasında 20 mg. prednizolon İ.V. yapıldı. Postpartum 35 mg/gün prednizolon başlanılan hastanın kortizon dozu tedrici düşürülerek 5 mg/gün ile taburcu edildi. Halen hasta ve bebeği iyi durumdadır.

Sonuç

Düşük doz aspirinin muhtemelen prostasiklin üretimine herhangi bir etki yapmaksızın tromboksan üretimini inhibe etmesi nedeniyle SLE'nin gebelik üzerine olan komplikasyonlarını önleyebileceği vebu konuda ileri çalışmalara gerek olduğu sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler

-