Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Servikal transvajinal ultrasonografinin preterm doğumu belirlemesindeki tanı değeri

İ. Dölen, G. Satır

Künye

Servikal transvajinal ultrasonografinin preterm doğumu belirlemesindeki tanı değeri. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):140-140

Yazar Bilgileri

İ. Dölen,
G. Satır

  1. SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR
Yazışma Adresi

İ. Dölen, SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Preterm doğum tüm gebeliklerin %7-10'unda görülür. Prematür infantlarda mortalite ve morbidite oranları yüksektir. Erken gebelik haftalarında yüksek olan perinatal mortalite ve morbidite hızları, gebelik haftaları ilerledikçe önemli ölçüde düşmektedir. Bu nedenle preterm doğumun önlenmesi, son derece önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçtan yola çıkarak bu araştırmada, preterm doğumun erken tanısında servikal transvajinal ultrasonografinin tanısal değeri araştırıldı.
Mart 1998-Eylül 1998 tarihleri arasında SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi Riskli Gebelik servisinde yatan ve preterm eylem tanısı alan 97 gebe, çalışma kapsamına alındı. Gestasyonel yaşı 30-35 hafta arası olan 43 primipar, 54 multipar olmak üzere toplam 97 gebe, çalışma grubunu oluşturdu. Transvajinal ultrasografi ile servikal kanal uzunlukları ölçüldü. Tüm gebeler hastanemizde takip edildi ve doğum yaptı.
Doksan yedi gebeden 38'ı preterm (<37 hafta), 59'u miadında doğum (>37 hafta) yaptı. Preterm doğum yapanlar ve term doğum yapanlar servikal kanal uzunlukları, parite, yaş, hemogram ve vajinal kültür açısından karşılaştırıldı. Her iki grup arasında servikal uzunluk açısından anlamlı bir fark tesbit edildi (preterm doğum grubunda 25.1 mm, term doğum grubunda 35.6 mm). Multiparların servikal kanal uzunluklarının (34.1 mm), primiparlarınkinden (28.2 mm) daha uzun olduğu gözlendi.Yaşın artmasıyla birlikte pariteye bağlı olarak preterm ve term grubunda servikal kanal uzunluğunun arttığı dikkati çekti. İki grup arasında yaş, hemogram ve vajinal kültür açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Servikal kanal uzunluğunun 25 mm ve altı değerleri için pozitif prediktif değer %89,negatif prediktif değer %80, sensitivite %63 ve spesifisite %95 bulundu.
Anahtar Kelimeler