Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Anne kanında fetal dna'nın belirlenmesinde en etkili materyal: Maternal serum, maternal plazma, maternal dna

Volkan Baltacı, Hulusi Zeyneloğlu, İdil Alpas, Esra Kuşçu, Sümer Aras, Ali Haberal, Sertaç Batıoğlu

Künye

Anne kanında fetal dna'nın belirlenmesinde en etkili materyal: Maternal serum, maternal plazma, maternal dna . Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):143-143

Yazar Bilgileri

Volkan Baltacı1,
Hulusi Zeyneloğlu2,
İdil Alpas1,
Esra Kuşçu2,
Sümer Aras1,
Ali Haberal2,
Sertaç Batıoğlu2

  1. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Departmanı Ankara TR
  2. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amniosentez ve CVS prenatal tanıda standart metodlar olmalarına karşın gebeliğin düşükle sonuçlanmasına kadar değişebilen bazı komplikasyonlara yolaçabilirler. Anne kanındaki fetal hücreler non-invaziv prenatal tanı için umut vadeden bir kaynak teşkil etmektedir. Anne kanındaki fetal hücreler, dolayısıyla fetal DNA polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile idantifiye edilebilir. Bu amaçla en sık Y kromozomuna spesifik DNA sekanslarının erkek fetus taşıyan anne kanında gösterilmesine yönelik testler kullanılmaktadır. Fetal DNA kaynağı olarak daha yaygın olarak anne kanından ekstrakte edilen DNA kullanılmaktayken son dönemlerde anne serumu ve anne plazması da aynı amaçla kullanılmıştır.
Bu çalışmada amacımız her üç trimester için hangi kaynağın (anne DNA'sı, anne serumu, anne plazması) en avantajlı olduğunu tespit etmektir. Çalışmaya erkek fetus taşıyan toplam 40 gebe dahil edilmiştir. Her gebeden sırayla 1.2. ve 3. trimesterlerde kan alınarak maternal DNA, maternal serum ve maternal plazma elde edilmiş ve her materyal, Y kromozumunun DYS14 lokusuna spesifik, nested-PCR yöntemi ile çalışılmıştır. Sonuçlanınız anne sirkülasyonundaki fetal DNA'nın tespit edilmesinde en güvenilir kaynağın her trimestir için anne DNA'sı olduğunu göstermiştir. Maternal plazma 2. ve 3. trimestirde maternal seruma göre daha avantjlı bulunmuş, 1. trimestirde ise maternal serum avantajlı bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler