Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

NW nitro l-arginine metil ester (l name) ile preeklampsi modeli oluşturulan ratlarda endojen antioksidan aktivitesi, kan basıncı değişiklikleri ile aynı modelde ekzojen antioksidan kullanımının klinik ve neonatal sonuçlara olan etkisi

H. M. Tanır , T. Şener, M. İnal , F. Akyüz, E. Uysal , K. Uzuner , E. Sivri

Künye

NW nitro l-arginine metil ester (l name) ile preeklampsi modeli oluşturulan ratlarda endojen antioksidan aktivitesi, kan basıncı değişiklikleri ile aynı modelde ekzojen antioksidan kullanımının klinik ve neonatal sonuçlara olan etkisi. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):187-188

Yazar Bilgileri

H. M. Tanır 1,
T. Şener1,
M. İnal 2,
F. Akyüz2,
E. Uysal 2,
K. Uzuner 3,
E. Sivri 1

  1. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Eskişehir TR
  2. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya A. D. Eskişehir TR
  3. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Eskişehir TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
 
Rat preeklampsi modelinde lipid peroksidasyon ve antioksidan sistemin araştırılması ve ekzojen antioksidan kullanımı sonrası, preeklampsi olgularında, klinik parametreler ile doğum sonu sonuçların değişimin araştırılması.


Yöntem

Ağırlıkları 250-350 gr arası değişen Sprague-Dawley erişkin, beyaz,dişi ratlar çiftleştirildikten ve vajinal smear testi ile gebelikleri kesinleştikten sonra, gebeliğin 17. gününden itibaren 22. gebelik gününe kadar her gün uygulanan işleme göre, her grupta 10 ratın olduğu 4 gruba ayrıldı. I. Grup. serum fizyolojik enjekte edilen sham-operated, kontrol grubunu; II. grup, 50 mg/kg intraperitoneal L-NAME enjekte edilen grubu, III. Grup 50 mg/kg L-NAME+10 mg/kg quercetine grubunu; IV.grup ise, 50 mg/kg L-NAME + 60 mg/kg glutatiyon grubunu oluşturdu. Bütün gruplardaki ratların kan basıncı değerleri (KB) cuff-tail device ile 30°C sabit sıcaklıkta ölçüldü. Ratlar metabolik kafes içinde tutularak idrar miktarı ve proteinini derecesi ölçüldü. 22. günde intrakardiyak olarak kan alınarak, plasma malonildialdehid (MDA. nmol/ml) ile eritrosit hemolizatlarında süperoksit dismütaz (SOD, Ünite/Hb) ile katalaz (CAT, Ünite Hb) ölçümleri yapıldı. Aynı gün, laparotomi ile doğurtulan yavru ratların doğum kilolarına ve canlılık oranına bakıldı. Paired-sample t test, tek yönlü ANOVA, Dunnett testi, ki-kare testi ve Pearson korelasyon analizi ile data analizi yapıldı. P<0.05 anlamlı olarak kabul edildi.
 
Bulgular

Gebeliğin 18. ve 22. gün KB yükselmeleri bütün gruplara göre yüksekti (p<0.0l). MDA düzeyi II.grupta (7.3±0.2), diğer gruplara göre yüksek bulundu (p<0.001). SOD düzeyi, L-NAME verilen gruplarda, sham grubuna göre yüksek iken. II. Grup (15O5±3O9)'ta yüksek SOD değerleri. IV.grup (1395.2 ±14.7) anlamlı olarak azaldığı gözlendi (p<0.001). CAT düzeyi, II.grupta, diğer gruplara göre yüksek olarak ölçüldü. TA 20. gün değerleri ile SOD düzeyleri arasında lineer (rp:0.39,p<0.00l); proteinüri miktarı- SOD düzeyleri (rp:-0.39,p<0.001) ile CAT-MDA düzeyleri arasında ters korelasyon (rp: -0.22,p=0.02) mevcuttu. Fetal ağırlık açısından, grup I yavru rat doğum kilosu ağırlığı (5.5gr±0.2), diğer gruplara göre yüksek olarak saptandı. (p<0.001). İdrar miktarı açısından dört grup arasında istatiksel olarak fark bulunmadı. Ölü yavru doğum yüzdeleri ise grup I,II,III ve IV'de sırasıyla, %4.2, %22.2,%15.1 ve %10.4 olarak bulundu (c2pearson: 15.9,df:3,p<0.01).

Sonuç

Preeklampside, ekzojen antioksidan kullanımı ile proteinüri azalmakta, endojen antioksiolan seviyeleri düşmekte, canlı doğum oranı artmaktadır. Kan basıncı değerlerinde ve doğum kilosunda ise önemli bir değişiklik görülmemektedir.
Anahtar Kelimeler

-