Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Yardımcı üreme tekniklerinde PCO sendromlu olgulara verilen adjuvan metformin tedavisinin konjenital anomali yönünden incelenmesi

N.C. Yılanlıoğlu , S. Kahraman , F. Vanlıoğlu , G. Karlıkaya , Y. Kumtepe

Künye

Yardımcı üreme tekniklerinde PCO sendromlu olgulara verilen adjuvan metformin tedavisinin konjenital anomali yönünden incelenmesi. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):264-264

Yazar Bilgileri

N.C. Yılanlıoğlu 1,
S. Kahraman 1,
F. Vanlıoğlu 1,
G. Karlıkaya 1,
Y. Kumtepe 2

  1. İstanbul Memorial Hastanesi IVF Genetik ve Perinatoloji Merkezi İstanbul TR
  2. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Erzurum TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
 
Yardımcı Üreme Teknikleri (Y.Ü.T.) uygulanan polikistik över sendromlu olgularda adjuvan metformin tedavisi ve ilk trimesterde metformine devam edilen gebe olgularda bu ilacın konjenital anomaliler açısından retrospektif olarak incelenmesi.

Yöntem 

2000 Şubat ve 2001 Ekim tarihleri arasında İstanbul Memorial Hastanesi IVF, Genetik ve Perinatoloji Merkezinde tedavi ile gebelik elde edilen ve birinci trimesterde 850 mg metformin kullanımına devam eden 95 olguda prognoz, ikinci düzey ultrasonografi ve doğum sonrası anomali bulgularının retrospektif analizi yapılarak değerlendirilmiştir.
 
Bulgular

Olguların yaş ortalaması 293 ± 4.4 ve body mass index'i (BMI) 26.9 ± 4.3 idi. Gebelik ede edilen 95 olgunun %71'i (n= 68) doğumla sonuçlanmış, % 6.3 oranında (n=6) biyokimyasal abortus, %5.2 (n=5) blighted ovum ve %6.3 (n=6) olguda ise 24. gebelik haftası tamamlanmadan önce total gebelik kaybı gözlenmiştir. Olguların tümünde metformin kullanımına 12. haftaya kadar devam edilmiştir. Şiddetli erkek infertilitesi nedeni ile intrastoplamik sperm enjeksiyonu (ICSI) yapılan 2 olguda ikinci düzey ultrasonografide gross anomali saptanmıştır (2/71) %2.8. Amniosentezle karyotipleri normal bulunan bu fetuslerde doğum sonrası anomaliler teyid edilmiştir. İkinci düzey ultrasonografide pyelektazi saptanan üçüncü bir olguda ise amniosentez sonucu normal bulunmuş ve termde doğum sonrası yapılan incelemelerde anomali saptanmamıştır.

Sonuç

Y.Ü.T. uygulanan PCO sendromlu olgularda adjuvan olarak kullanılan metformin, ilk trimester kayıplarının önlenmesi amacı ile gebeliğin 12. haftasına kadar kullanılmış, abortus ve konjenital anomali oranları doğal oluşan gebeliklerle kıyaslandığında normal sınırlarda bulunmuştur. Metformin gebeliğin ilk trimesterinde emniyetle kullanılabilir. Böylece PCO olgularında LH hormon dengesizliğine bağlı erken gebelik kayıpları başarı ile önlenebilmekte ve konjenital anomali oranlarında artış izlenmemektedir.
Anahtar Kelimeler

-