Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

Amniotik band sendromu: Olgu sunumu. Perinatoloji Dergisi 2014;22(3):s46 DOI: 10.2399/prn.140224999

Yazar Bilgileri

Süreyya Demir1,
Bülent Demir1,
Gülser Bingöl1,
Merve Çalışkan1,
Faruk Demir2,
Mehmet Nafi Sakar3,
Deniz Balsak3

  1. T.C. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği- İstanbul TR
  2. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı- Aydın TR
  3. Diyarbakır Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi- Diyarbakır TR
Yazışma Adresi

Süreyya Demir, T.C. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği- İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amniotik band sendromu (ABS), amnion zarının erken rüptürü ile oluşan konstriktif bantlar sonucu meydana gelen, tutulan organa bağlı olarak farklı bozukluklara yol açabilen bir sendromdur. Özellikle ektremitelerde deformasyon, malformasyon, amputasyon ve kraniofasiyal anomaliler ile karakterizedir. Görülme sıklığı değişik serilerde 1/1234- 1/15.000 canlı doğumda bir değişmektedir. ABS’nun etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte birçok teori öne sürülmüştür. Etiyolojide enfeksiyon, iskemi, travma, amniosentez, uterin kan akımını azaltan vazokonstriktif madde kullanımı, gebeliğin ilk üç ayında antimitotik ilaç alımı ve bağ dokusu hastalıkları suçlanmaktadır.

Olgu; 20 yaşında ilk gebeliği olan hastanın birinci derecede akraba evliliği mevcuttu. Özgeçmişinde herhangi bir hastalık veya ameliyat tarif etmeyen hasta sigara ve alkol kullanmıyor. Soy geçmişinde herhangi bir özellik yoktu. Hariçte hidrosefali ön tanısı ile kliniğimize refere edilen hastanın yapılan fetal obstetrik USG muayenesinde ortalama 24 haftalık gebeliği mevcuttu. AFI normal, plasenta anteriorda, amnion zarının rüptüre ve serbest bir şekilde fetal dokularla direk temas halinde olduğu izlendi. Fetal baş muayenesinde hidrosefali, frontal ensefalosel ve yarık damak dudak tespit edildi. Her iki ayakta pes ekinovarus deformitesi mevcuttu. Hastaya gerekli bilgiler verildikten sonra gebeliğin devamına karar veren hasta tersiyer bir merkeze yönlendirildi. Hastanın hariçteki takibinde miada yakın sezeryan ile doğum yaptığı ve postpartum 15. dk yenidoğan bebeğin ex olduğu bilgisine ulaşıldı. Sonuç olarak extremite anomalisi ve kraniofasiyal defektleri olan hastada ABS unutulmamalıdır.
Anahtar Kelimeler

Amniotik band, ensefalosel, yarık damak dudak, pes ekinovarus.