Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

İkiz anemi polisitemi dizisinin ultrasonla değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi 2014;22(3):s65 DOI: 10.2399/prn.14.S001084

Yazar Bilgileri

Fatma Douik,
Kaouther Dimassi,
Mariem Ajroudi,
Raouia Radhouani,
Nizar Ben Aissia,
Amel Triki,
Mohamed Faouzi Gara

  1. Department of Obstetrics and Gynecology, Mongi Slim Hospital- La Marsa TN
Yazışma Adresi

Kaouther Dimassi, Department of Obstetrics and Gynecology, Mongi Slim Hospital- La Marsa TN,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
İkiz anemi polisitemi dizisi (İAPD), donörde kronik anemiye ve alıcıda polisitemiye yol açan küçük plasental vasküler anastomozlardan kaynaklanmaktadır. İAPD, şiddetli fetal veya neonatal hematolojik komplikasyonlarla, serebral hasarla ve perinatal ölümle sonuçlanabilir. Bu çalışmanın amacı, erken tanı konulmasına yardımcı olarak bu seyrek komplikasyonun sonuçlarını iyileştirmemizi mümkün kılan en alakalı ekografik belirtileri saptamaktır.
Yöntem 
Tunus'taki Mongi Slim hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum bölümünde 2013 yılında tedavi edilen hastalar arasındaki iki olgu incelenmiştir.
Bulgular 
İlk olgu, bir düşük ve bir doğum geçmişi olan, sıfır negatif kan grubuna sahip, gerçek gebeliği erken ilk trimester ekografisine göre spontane monokoryonik olan ve 31. haftada ikizlerden biri intrauterin ölü ve diğerinde hidrops fetalis olan 42 yaşında bir hastaydı. İkinci olgu ise kazara keşfedilen hidramniozunun incelenmesi için 29. haftasındaki ilk gebeliğinde hastaneye yatırılan 28 yaşında bir hastaydı. Kliniğimizde gerçekleştirilen ultrason muayenesinde ilk ikiz için şunlar gözlemlenmiştir: Mesane ve anamnioz yok, ikinci ikiz için: Polihidramniyosla birlikte büyük bir mesane var. Bu iki olguda da MCA'daki kan akışı 1.5 MoM'dan fazlaydı. Ayrıca ultrason, fetal transfüzyon rehberliğine imkan tanımıştır.
Sonuç 
TAPS, acil bir fetal durumudur. Ultrason ise, tanısı ve fetal tedavisi için tek uygun araçtır.
Anahtar Kelimeler

Fetal, anemi , ikiz