Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Zamanında doğan bebeklerde stres hormonları ve asit baz dengesi; Doğum şeklinin etkisi

Cemal Posacı, Yakup Erkan Erata, Mehmet Güney, Namık Demir, Önder Çelik

Künye

Zamanında doğan bebeklerde stres hormonları ve asit baz dengesi; Doğum şeklinin etkisi. Perinatoloji Dergisi 1996;4(1):13-13

Yazar Bilgileri

Cemal Posacı,
Yakup Erkan Erata,
Mehmet Güney,
Namık Demir,
Önder Çelik

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İzmir TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.


Giriş

 Doğum şeklinin fetal stres hormonları ve asitbaz dengesi üzerine etkisini araştırma ve fetal asidemi ve bu hormonlar arası ilişkileri ortaya koymak.

Yöntem

 64 tekil, sağlıklı term gebelik olgusu çalışmamızda incelendi 21 'i spontan vaginal yol ile, 23'ü oksitosin infüzyonu sonrası vaginal yol ile, kalan 20'si de elektif sezaryen ile doğurtuldu. Doğumdan hemen sonra kordon kan örnekleri alındı. Umblikal arter örneklerinde kan gazı (pH, pCO2, pO2) incelemesi ve umblikal ven örneklerinde hormonal inceleme (kortizol, dehidroepiandrosteron sülfat, prolaktin androstenedion) yapıldı.

Bulgular

Sezaryen grubunda diğer iki gruba gör pO2 ve prolaktin düzeylerinde anlamlı bir yükseklik, pH'da da anlamlı bir düşüklük vardı (p<0.05). Doğumda kord kanında pH değerine göre 11 bebeğin asidemik olduğu görüldü (pH <7.20). Asidemik gurupta nonasidemik gruba göre C ve pCO2 anlamlı yükseklik gösterirken, pH ve pO2 anlamlı düşüklük gösteriyordu.

Sonuç

 Doğum şekli fetuste asit baz dengesini ve hormonal durumu etkileyebilir. Fetal asidemi kortizol sentezini artırarak fetal andrenal steroidogenezi değiştirebilir.
Anahtar Kelimeler

-