Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Hiperemezis gravidarum'u olan hastalarda troid fonksiyonları

Ender Yumru, İnci Davas, Ayşe Aydın Kara

Künye

Hiperemezis gravidarum'u olan hastalarda troid fonksiyonları. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):131-131

Yazar Bilgileri

Ender Yumru,
İnci Davas,
Ayşe Aydın Kara

  1. Şişli Etfal Hastanesi 2. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İstanbul TR
Yazışma Adresi

Ayşe Aydın Kara, Şişli Etfal Hastanesi 2. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Bulantı kusma fizyolojik olarak kendiliğinden geçen hafif ve orta dereceli bulantı kusmadan kilo kaybı metabolik ve elektrolit bozukluklarıyla birlikte giden hiperemenzis gravidaruma kadar uzanan bir spektrumu içerir. Çalışmanın amacı hiperemenzis gravidarum tanısı alan olgularda troid fonksiyon testlerinin araştırılmasıdır.
Çalışmaya ŞEH 2. Kadın doğum kliniğinde 1/1/1998-1/1/1999 tarihleri arasında hiperemezis gravidarum ön tanısıyla interne edilen 20 olgu alındı. Hastalar yaş, gebelik haftası, gebelik sayısı, troid fonksiyon testleri (TSH, (serbest T4, serbest T3) P hCG. CA 125 açısından incelendi. Toplam 20 olgunun 11'inde f T3 yüksek f T4 yüksek TSH düşük bulundu. 9'unda troid fonksiyonları normal sınırlardaydı. Troid fonksiyon testleri patolojik çıkan 11 olgunun 2'sinde klinik olarak da hipertroidzm bulguları gözlendiğinden antitroid ilaç tedavisine başlandı. Diğer 18 hastaya konservatif tedavi uygulandı. Antitroid tedavi alan 2 hastanın her ikisinde bulantı kusma kontrol altına alındı. 2 hafta içinde troid fonksiyon testleri normale döndü. Konservatif tedavi uygulanan 9 hastada da troid fonksiyon testleri 2 haftada normale döndü.

Sonuç olarak erken gebelikte hiperemezis gravidarun tanısı alan olgularda klinik bulguların eşlik ettiği ve konservatif tedaviye dirençli hipertroidizm olgularında antitroid tedavi yarar sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler

-