Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Termdeki ikiz gebeliklerde sezaryen doğumla ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Baha Oral, Mehmet Güney, Demir Özbaşar

Künye

Termdeki ikiz gebeliklerde sezaryen doğumla ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):150-150

Yazar Bilgileri

Baha Oral1,
Mehmet Güney2,
Demir Özbaşar1

  1. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Isparta TR
  2. Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi - Isparta TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Çalışmanın amacı travayda bulunan termdeki ikiz gebeliklerde sezaryen doğuma ilişkin risk faktörlerini değerlendirmektir.

Yöntem

İkiz gebeliğe sahip travaydaki 102 kadına ait veriler prospektif olarak toplandı. Sezaryen ile doğum yapan kadınlar vaginal doğum yapanlarla karşılaştırıldı. Sezaryen ile ilişkili en önemli faktörleri belirlemek amacıyla multipl lojistik regresyon analizi uygulandı.

Bulgular

102 hastanın 20'si (%19.6) sezaryenle, 82'si (%80.4) vaginal yoldan doğum yaptı. Univariat analize göre sezaryenle doğum yapanlar daha fazla oranda nullipariteye, girişte ve epidural anestezi sırasında doğum için daha az elverişli bir servikse, daha yüksek oksitosin infüzyon oranlarına sahiptiler ve konvülziyon profilaksisi amacıyla magnezyum tedavisi almaktaydılar.

Sonuç

Çalışmamız, ikiz gebeliklerde nulliparların sezaryen açısından daha fazla bir riske sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca, epidural anestezi ve uygulama zamanı ile sezaryen doğumlar arasında önemli ve bağımsız bir ilişki saptadık. ANAHTAR KELİMELER: İkiz gebelikler, sezaryen doğum, epidural anestezi, servikal muayene.
Anahtar Kelimeler

-