Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

İkiden fazla çoğul gebelikler. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):151-151

Yazar Bilgileri

D. Baştuğ,
H.A. Yılmaz,
K. Ülker,
M. Berkkanoğlu,
İ. Polat,
A. Gülkılık

  1. SSK Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi - İstanbul TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Üçüz,dördüz ve beşiz gebeliklerin perinatal morbidite ve mortalite üzerine etkilerinin değerlendirilmesi.

Yöntem

1995-1998 yılları arasında SSK Bakırköy Doğumevinde doğum yapan 30 üçüz , 2 dördüz ve 1 beşiz gebelik bu çalışmaya alındı.Bu gebeliklerin sponton olması,ovülasyon indüksiyonu yöntemleri kullanılması ve asiste reproduktive teknikler (ART) kullanılarak gerçekleşmelerine göre gruplandı. Gebelikleri sırasında perinatal takip görüp görmedikleri açısından retrospektif olarak hastalar sorgulandı. Bebeklerin doğum haftaları, ağırlıkları,bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalıp kalmadıkları ve mortalite oranları hesaplanarak kaydedildi. Bulunan değerler literatür ışığında değerlendirildi.

 Bulgular

Çoğul gebeliklerin oluşmasında yardımlı üreme teknikleri ve ovülasyon indüksiyonu önemli katkıda bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde fetüs sayısı arttıkça perinatal morbidite ve mortalite gebelik süresi kısaldığı için belirgin olarak artmaktadır. Uygun vakalarda doğum yöntemi olarak vajinal doğumunda kullanılabileceği düşünüldü.

Sonuç

Üçüzlerin 9'u (% 30) yardımlı üreme teknikleri ile,15'i (% 50) ovülasyon indüksiyonu ile ve 6 sıda (% 20) sponton olarak meydana gelmişti. Dördüz gebeliklerin her ikiside ART yöntemleri ile meydana gelirken,beşiz gebelikte ovülasyon indüksiyonu ile meydana gelmişti.Üçüz bebeklerin ortalama doğum haftaları 34.06 hafta iken dördüz gebeliklerde 32 hafta ve beşiz gebelikte 29 hafta idi. Doğan bebeklerin doğum ağırlıkları ise üçüzlerde 1951 gr..dördüzlerde 1345 gr.,beşiz gebelikte ise 975 gr idi.Üçüz gebeliklerde doğum ağırlıklarına göre bebekler arasındaki diskordans hesaplandığında bebeklerin % 46.6 sında en az % 25 lik ağırlık diskordansı vardı. Dördüz iki gebelikte bebekler arasında diskordans gözlenmezken beşiz gebelikte görülen diskordansın sebebinin inuteromort fetusa bağlı olduğu düşünüldü.Üçüz 28 gebelik (%93.3) sectio abdominalis ile ,2 gebelikte (%6.7) normal sponton doğum ile sonlandırıldı. Dördüz ve beşiz gebelikler ise sectio abdominalis ile sonlandırıldı. Prematürite oranı üçüzlerde % 57.7 idi.Dördüz ve beşiz vakaların hepsi prematür olarak değerlendirildi. Üçüzlerde mortalite oranı % 5.5,dördüzlerde mortalite % 25,beşiz vakamızda ise % 60 idi.
Anahtar Kelimeler

-