Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Antenatal betametazon kullanımının fetal doppler indeksleri üzerine etkileri

Ö. Deren, C. Karaer, F. Aybar, L. Önderoğlu, T. Durukan, R. O. Bahado Singh

Künye

Antenatal betametazon kullanımının fetal doppler indeksleri üzerine etkileri. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):166-166

Yazar Bilgileri

Ö. Deren1,
C. Karaer1,
F. Aybar1,
L. Önderoğlu1,
T. Durukan1,
R. O. Bahado Singh2

  1. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
  2. Yale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı New Haven US
Yazışma Adresi

F. Aybar, Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Preterm doğum riski olan gebelerde kullanılan kortikosteroidlerin(KS), ümblikal(UA)ve orta serebral arter (MCA) doppler indekslerine etkilerinin mevcut olup olmadığının ve varsa bu etkilerin başlama ve sona erme zamanlarının belirlenmesi.
Çalışma Düzeni: Bu çalışma, preterm doğum tehdidi nedeniyle izlenen, ortalama gebelik haftaları 30.9 ± 1.34 SD (27 - 33) olan, toplam 21 tekiz gebelik olgusu üzerinde prospektif olarak yapılmştır. Hastalara 24 saat arayla iki doz 12mg betametazon enjeksiyonu yapılmıştır. Enjeksiyondan bir gün önce ve birinci dozdan 24, 48, 72, 96, 120 saat sonra UA ve MCA dopplerlerinde ; tepe sistolik akım hızı (PS), pulsatilite indeksi (Pİ), rezistans indeksi (Rİ), diastol sonu akım hızı(ED) ve sistol / diastol oran(A/B) bakılmıştır. Betametazon enjeksiyonundan önce elde edilen kontrol değerlerle betametazon uygulanmasından sonraki 4 güne ait değerler Kruskal - Wallis tek yönlü varians analizi kullanılarak tek tek karşılaştırılmıştır. P < 0.05, istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Sonuçlar

Ortalama doğum süresi 36.2 ± 2.41 (32.6-40) haftadır. KS öncesi ve sonrası ilk 4 gün MCA ve UA'de PS, Pİ, Rİ, ED, ve A/B değer ortalamaları alınmıştır. KS kullanımından sonraki ilk 4 gün bakılan PS, Pİ, Rİ, ED, A/B indeks sonuçları ile 0.gün kontrol değerler tek tek karşılaştırıldığnda, her iki damarda, bütün günler için istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır(p>0.05).

Yorum

 Bulgularımız, antenatal dönemde kullanılan betametazonun, steroid sonrası ilk 4 günde, UA ve MCA doppler indekslerine etkisinin olmadığını göstermiştir. Bundan dolayı KS almış gebelerin fetuslarının iylik halinin takibinde doppler USG etkilenmeden kullanılabilecektir.
Anahtar Kelimeler

-